perjantai 7. joulukuuta 2018

7. Luukku - Miksi lopetin alumiinia sisältävien deodoranttien käytön
Yle teemalta tuli vuoden 2015 alussa dokumentti, joka käsitteli alumiinia sekä sen aiheuttamia vaaroja. Tuo dokumentti sai aikanaan itseni siirtämään alumiinin vältettävien aineiden listalle. Suurimmat vaikutukset tällä päätöksellä olivat, että deodorantit menivät kokonaan uusiksi sekä meikkituotteiden inc-listan tarkempaa syyniä jatkossa. Tuohon aikaan olin toki hiljalleen tekemässä siirtymävaihetta luonnonkosmetiikan pariin, ja kun tutkailin silloisia ei-luonnonkosmetiikka-meikkejäni, niin yllättävän monessa tutussa meikkituotteessa oli alumiini mainittu.
Seuraavaksi pieni kertaus Yle teeman dokumentista.

Alumiinia on kaikkialla

Alumiini on hyvin yleinen aine ja sitä käytetään lähes missä vain mm. lentokone- ja autoteollisuudessa, ruoka- ja juomatölkkien sisäpinnoitteissa ja jäteveden puhdistuksessa. Osa näistä tuotteista ovat sellaisia joita käytämme jopa päivittäin kuten deodorantit (tarkemmin sanottuna antiperspirantit) sekä jo aikaisemmin mainitsemani kosmetiikkatuotteet.  Osa närästyslääkkeistä sekä rokotuksista sisältää myös alumiinia.

Rintasyöpää ja Alzheimarin-tautia
Dokumentissa haastateltiin mm. rintasyöpää vastaan taistelevaa naista sekä vanhempaa pariskuntaa, jonka mies oli sairastunut Alzheimarin-tautiin.
Nainen käytti erittäin paljon deodorantteja, ja jossain vaiheessa hänen kainalonsa läheltä löydettiin kasvain, joka myöhempien tutkimusten perusteella paljastui syöpäkasvaimeksi. Naisen toinen rinta jouduttiin leikkaamaan syövän takia.
Alumiinista ja rintasyövän yhteyksistä on tehty vuosien aikana tutkimuksia, joiden perusteella on syytä epäillä, että nämä kaksi asiaa olisivat yhteydessä toisiinsa. Lääkärin neuvo naiselle olikin vaihtaa käyttämänsä deodorantit alumiinia sisältämättömiin deodorantteihin.
Pariskunnan tapauksessa mies oli käyttänyt pitkään alumiinia sisältävää närästyslääkettä, ja yhtäkkiä ilmaantuneet muistiongelmat osoittautuivat Alzheimarin-taudiksi. Alumiinin uskotaan olevan yksi mahdollisista Alzheimerintaudin aiheuttajista, ja asiaa on tutkittu jo yli 30 vuoden ajan.

Vaikka alumiinia itsestään ei tietenkään voi syyttää kaikesta, sai dokumentti ajattelemaan asiaa aika paljonkin.  Dokumentissa pystyttiin todistamaan, että alumiinin avulla koe-eläimille muodostui ruoka-aineallergioita, mikä puolestaan herätti kysymyksen mitä kaikkea muuta alumiini voi saada aikaan.

Omat kokemukset

Noin kahdeksan vuotta sitten sain allergisen reaktion yhdestä Garnierin deodorantista. Olin käyttänyt samaista deodoranttia jo yhden purkin verran, eikä silloin ollut ilmennyt mitään ongelmia. Toisen purkin kanssa kainalot rupesivat selkeästi ärsyyntymään: kainalot muuttuivat punaisiksi ja samalla alkoi myös kutina. Oireet loppuivat vasta sen jälkeen kun vaihdoin merkkiä. Viimeisten vuosien aikana olen käyttänyt vain luonnonmukaisia deodorantteja, joiden kanssa samanlaisia ongelmia ei ole ilmaantunut. Yleisiä allergisoivia aineita deodoranteissa ovat  erilaiset säilöntäaineet kuten benzylhemiformal, 3-diol ja polyoxymethylene sekä hajusteet kuten benzyl alcohol.

Näitä deodorantteja käytän nykyään

Nykyään laitan kainalooni vain luonnonmukaisesti valmistettuja deodorantteja, jotka eivät sisällä alumiinia. Kosmetiikkatuotteissa valitsen myös mahdollisimman paljon luonnonkosmetiikkaa, joskus tulee ostettua joku ns. markettituote, mutta nekin syynään tarkkaan läpi ja valitsen vain alumiinittomat vaihtoehdot.

Valtaosa luonnon kosmetiikan deodoranteista vaativat sen, että niitä lämmitetään hetki ihoa vasten ennen levittämistä. Itselläni kävi ensimmäisten deodoranttien kanssa niin, etten tiennyt tuosta lämmittämisestä mitään ja ajattelin, että reilusti kun laittaa niin homma toimii. Vaan eipä toiminutkaan. Myöhemmin sain arvokkaita neuvoja paikallisesta luonnonkosmetiikkaan erikoistuneesta liikkeestä ECOSista, ja kappas kun homma alkoi luistaa :)

Pidemmän aikaa olen käyttänyt Schmidt's-merkkistä deodoranttia - pääsääntöisesti stickiä, mutta 
välillä myös käytän purkissa olevaa. Näiden kahden ero on se, että sticki muodossa deodorantti ei sisällä ruokasoodaa. Nämä dödöt ovat toimineet pääsääntöisesti hyvin, tosin välillä huomaan, että sticki alkaa pettämään, minkä seurauksena olen vaihtanut muutamaksi päiväksi purkkidödöön, ja homma on taas toiminut halutulla tavalla.Tämän vuoden I Love Me-messuilta lähti matkaan kaksi uutta luonnonkosmetiikka dödöä, ja toinen näistä on noussut ehdottomaksi suosikiksi: LoveFreshin Eucalyptus Spearmint. Mukavan raikas tuoksu ja toistaiseksi on pitänyt ihan älyttömän hyvin kainalot raikkaan tuoksuisina. Toinen suosikki on Kaurilan Saunan huumaavan raikkaan tuoksuinen sitruunaruoho. Tämä pieni purkki kulkee salilaukussa mukana, ja yleensä se päätyy kainaloon aina treenin jälkeen.


Itseltäni lämmin suositus näille dödöille. :) Joko sinä olet kokeillut?


Lähteet:


2 kommenttia:

 1. Hei! Erittäin hyvä ja hyödyllinen kirjoitus. Mukavaa että alumiinittomia tuotteita on näin listattu ja testailtu. Hyvää joulun odotuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiitoksia!
   Itse olin ainakin tuolloin alkuaikana hieman hukassa, kun ei oikein tiennyt, että minkä putelin sitä olisi valinnut. Testailemalla on nyt löytynyt näitä hyviä suosikkeja, ja mielellään jakaa niistä infoa eteenpäinkin. Ihanaa joulun odotusta myös sinne! :)

   Poista

Vuoden 2023 suosituin liikkuvuushaaste

Miten siellä sujuu viime vuoden suosituin liikkuvuushaaste?