torstai 13. joulukuuta 2018

13. Luukku - Rullien erot
Ajatuksen tämän artikkelin kirjoittamiseen sain yhden PT-tunnin aikana, jolloin treenin päätteeksi vietimme hetken aikaa kehoa rullaillen. Olen aikaisemmin kirjoittanut muutaman jutun rullailuun liittyen: Asiaa rullailusta sekä Muutamia tärppejä rullailuun.

Rullia on markkinoilla monenlaisia ja välillä voi aiheuttaa hämmennystä mikä rulla soveltuu mihinkin käyttötarkoitukseen. Entä mistä tietää onko rulla laadukas? Pureudutaan seuraavaksi hieman näihin asioihin.
Vaikka rullia on tarjolla jos minkälaista niin varsinaiset erot liittyvät rullien halkaisijaan, pinnan muotoon sekä siihen, kuinka paljon pehmuste antaa periksi.

Halkaisija
Hyvä muistisääntö on; mitä pienempi halkaisija rullassa on, sitä syvemmälle sillä päästään. Eli aloittelijan ei kannata heti ensimmäisenä hommata halkaisijaltaan pientä rullaa, vaan valita hieman suurempi rulla. Kokeneemmalle rullaajalle halkaisija voi liikkua 10 ja 12 sentin välissä, ja aloittelijalle puolestaan 14-15 sentin halkaisija on miellyttävämpi valinta.

Kuvan rullista oranssi on pehmein ja aloittelijaystävällisin, sileä ja kova mustarulla sopii hyvin palauttavaan rullailuun ja punainen rulla soveltuu jo edistyneemmälle rullaajalle. 


Pinnan muoto
Kun vilkaisee kauppojen tarjontaa, niin rullien pinnan muodossa sitä tarjontaa vasta löytyykin. On sileää, on nyppyläistä ja jotain näiden kahden väliltä. Milloin sitten kannattaa käyttää sileää rullaa, entä mitä kannattaa ottaa huomioon valitessaan kuviollista rullaa.
Sileä rulla sopii kaikista parhaiten juuri treenin jälkeiseen rullailuun, minkä tarkoituksena on nopeuttaa palautumista ja saada samalla kuona-aineita liikenteeseen. Sileä rulla toimii hyvin myös ennen treeniä nopeissa ja kevyissä sivelyissä, joiden tarkoituksena on herätellä kroppaa treeniä varten.
Kuviollisilla rullilla on mahdollista saada pientä "venytystä" kudoksiin, mutta tällöin kuviointiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Jotta kuviointi antaisi parhaimman tuloksen, tulee sen olla tasaisesti sijoiteltu koko rullan ympäri. Kuvioiden tulee olla myös tarpeeksi korkeita (n. 10 mm), jotta ne pääsevät pureutumaan venyttäen kudoksiin.

Kovuus
Tämä on oikeastaan ensimmäinen asia, josta mainitsen asiakkailleni rullailun yhteydessä. Jos haluamme oikeasti vaikuttaa kudoksiimme rullan avulla, tulee rullan olla riittävän kova. Liian kevyt rulla antaa helposti periksi painuen kasaan eikä vaikutusta synny kudoksiin. Voit helposti testata rullan kovuuden painamalla sitä voimakkaasti peukalolla: antaako rulla periksi yli vai alle 3 mm? Mikäli rulla antaa periksi enemmän kuin 3 mm, sitä voidaan hyödyntää parhaiten alkulämmittelyssä, jossa tarkoituksena oli tehdä vain kevyttä nopeaa sivelyä. Olen käyttänyt näitä pehmeämpiä rullia myös kun opettelemme käyttämään rullaa ensimmäisiä kertoja, mutta suosittelen aina hankkimaan kotiin kovemman rullan, jos rullailusta haluaa saada oikeasti hyötyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

20 minuutin ohjattu liikkuvuusharjoitus lantiolle

Jos lantiosi kaipaa avausta näin loppuviikosta, niin laita kokeiluun tämä 20 minuutin ohjattu liikkuvuusharjoitus. Tämän harjoitteen liikkee...