keskiviikko 5. joulukuuta 2018

5. Luukku - Hip HingeOlet varmasti joskus tehnyt hyvää huomenta liikettä tai maastavetoa, mutta oletko koskaan kiinnittänyt riittävästi huomiota siihen miten lantiosi liikkuu tässä liikkeessä? Hyvin yleinen ongelma - varsinkin hyvää huomenta liikkeessä - on se, että lähdemme tekemään liikkeen selällä emmekä lantiolla. Toki liike näyttää siltä, että selkä olisi pääosassa, mutta todellisuudessa liike lähtee lantiosta, ja lantio ohjaa myös selän liikettä. Omien asiakkaideni kanssa en lähde tekemään maastavetoja ennen kuin tämä kyseinen hip hinge liike on hallussa, joten perehdytään siihen tänään hieman paremmin.

Yleisiä virheitä

1. Kumartaminen Yleisin virhe, jota tässä liikkeesä tapahtuu on se, että selkä tekeekin työn lantion sijaan. Jos lantio ei ohjaa selkää, vaan selkä lähtee kumartumaan eteenpäin, irtoaa keppi alaselästä. Tässä tapauksessa ei voida enää puhua lannesaranasta vaan kyseessä on kumartaminen.

2. Niska ei ole neutraalissa asennossa Toinen virhe, jota näkee aina silloin tällöin, on katseen jättäminen liian ylös. Tällöin niska ei säily neutraalissa asenossa, ja keppi irtoaa ensimmäisenä lapojen kohdalta.
Tee näin

Aseta keppi selkärankasi myötäisesti selän taakse. Sinulla tulisi olla kolme pistettä, joissa keppi on kiinni: takaraivo, lapojen väli sekä ristiluu. 


Lähtötilanne takaa päin.
Ja sivusta.Aktivoi keskivartalo ja lähde työntämään lantiota taakse.
Selän neutraalinasennon tulisi säilyä koko liikkeen ajan; selän lounnolliset kaaret näkyvät rangassa.
Polvet ovat hieman koukussa. Huomioithan, että polvien linjaus ei muutu myöskään liikkeen aikana, eli elä lähde koukistamaan polvia enempää liikkeen aikana. Paino säilyy tasaisesti koko jalkapohjan alueella.


Lantio johtaa liikkeen taaksepäin; tukipisteet säilyvät edelleen kiinni.

Selkä liikkuu sitä mukaan, kun lantio liikkuu taaksepäin. Heti kun lantion liike lakkaa, tulisi selän liikkeen pysähtyä myös muutoin kyseessä on kumarrus (katso kohta 1.).
Ylös noustessa lantio työntyy eteen, ja palauttaa liikkeen lähtökohtaan. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vuoden 2023 suosituin liikkuvuushaaste

Miten siellä sujuu viime vuoden suosituin liikkuvuushaaste?