perjantai 29. joulukuuta 2017

Uusi vuosi, uusi sinä - Miksi uudenvuodenlupausten pitäminen yleensä epäonnistuu?




Pian on aika toivottaa tervetulleeksi vuosi 2018. Vuosi 2017 on jäämässä taakse ja uusi vuosi uusine kujeineen kolkuttelee jo ovella. Vuodenvaihde on yleistä aikaa jolloin päätetään aloittaa uusi elämä sekä tehdään uudenvuodenlupauksia. Eikä ihme, sillä vaihtuva vuosi tarjoaa erittäin houkuttelevan tilaisuuden muutosten tekemiseen ja kääntämään uuden kappaleen. 
Minkälaisia lupauksia sinä teit kuluneelle vuodelle? Saitko pidettyä lupauksesi, vai jäivätkö hyvät aikeet lyhyiksi?
Usein kuntosaleilla näkee väenryntäyksen aina vuoden alusta, mutta päivien vaihtuessa viikoiksi, ja viikkojen kuukausiksi, väki alkaa hiljalleen huveta ja pian salilta löytää tutut kasvot muutamien uusien lisäksi. Miksi uudenvuodenlupausta pitäminen - erityisesti terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät - on välillä niin vaikeaa? Puran seuraavaksi muutamia yleisimpiä syitä.




1. Tuloksia halutaan sormia napsauttamalla

Elämme nykypäivänä hyvin hetkistä elämää, ja haluaisimme kaiken tapahtuvan nyt-heti-samantien, aivan kuin sormia napsauttamalla. Varsinkin liikuntaan liittyen tuloksia halutaan saada mahdollisimman pian - mitä nopeammin sen parempi; haluamme laihtua kymmeniä kiloja todella lyhyessä ajassa, haluamme juosta maratonin heti juoksuharjoittelun alkumetreillä tai haluamme oppia kävelemään käsillämme ennen kuin hallitsemme edes itse käsilläseisontaa ilman tukea.
Uuden harrastuksen aloittaminen on aina mielenkiintoista ja alkuinnostuksen myötä haluaisimme koko ajan olla treenaamassa, jotta saavuttaisimme haluamamme tulokset mahdollisimman pian. Valitettavasti väärin säädelty alkuinnostus koituu myös monen kohtaloksi. Alkuinnostuksen myötä hakeudumme salille tai lenkkipolulle lähes jokaisena viikonpäivänä , ja yleensä treenien intensiteetti on varsin kovaa, sillä helposti ajatellaan, että mitä enemmän ja kovemmin liikumme sitä nopeammin tuloksia syntyy. Pian huomaamme kuitenkin, että lihakset ovat vielä monen päivän jälkeenkin kipeänä edellisistä treeneistä, mahdolliset polvikivut ovat alkaneet juoksuharrastuksen myötä ja pian kotisohva alkaa houkuttaa enemmän kuin itse liikunta.
Vaikka alkuinnostus saa meidät liikkeelle, voi se pahimmassa tapauksessa myös ajaa meidät ojasta allikkoon uuden harrastuksen myötä, sillä viemme asiat äärimmäisyyksiin: treenaamme päivittäin emmekä anna kropallemme sen tarvitsemaa lepoa, jotta se pääsisi palautumaan niin fyysisestä kuin henkisestä stressistä. Myös itse kehittyminen tapahtuu levossa, joten jos teemme treeniä treenin perään, ja laiminlyömme palautumisen, ei kroppa - eikä mielikään - pian jaksa puuskuttaa pidemmälle!

2. Tavoitteesi eivät palvele sinun todellista tarvetta

Lupauksia tehdessämme saatamme helposti sortua tekemään vain "pinnallisia" lupauksia. Voi olla, että lähtökohtasi lupauksen tekemiseen on tullut esimerkiksi kaverisi lausahduksesta tai pinnalla olevasta ilmiöstä. Jos tavoitteet eivät todella kosketa sinua, on hyvin todennäköistä, ettei lupaus päivittäisestä meditaatiosta tai maratonin juoksemisesta tulevan vuoden aikana toteudu.


Kuvat: täältä.


3. Epärealistiset tavoitteet

Se, että päätät tiputtaa kiloja vuoden aikana oman terveytesi takia, on hieno ja kannattava tavoite. Mutta jos haukkaat kerralla liian suuren palan, ja asetat tavoitteeksi laihtua kymmeniä kiloja lyhyessä ajassa, on hyvin todennäköistä, ettet pystykään toteuttamaan tavoitettasi. Sama pätee myös maratonin juoksemiseen, jos olet vasta juoksuharrastuksesi alkumetreillä, ei maraton ole se järkevin tavoite tulevalle vuodelle.


Kuinka uudenvuodenlupaukset tulisi asettaa, jotta ne kestäisivät alkumetrejä pidemmälle? Siihen palaamme seuraavassa postauksessa, eli pysy kuulolla ja saat vinkkejä kuinka asetat itsellesi lupauksia ja tavoitteita, jotka kestävät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Syyskuun liike: Alaspäin katsova koira combo

Oletko valmis nappaamaan syyskuussa alkulämmittelyysi uuden liikkeen? Esittelen seuraavaksi syyskuun liikkeen – Alaspäin katsova koira-comb...