keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Mitä on urheiluhieronta?

Itseltäni usein kysytään mitä eroa on klassisella ja urheiluhieronnalla, joten ajattelin kirjoittaa asiasta lyhyesti.

Kuva täältä.

Klassinen hieronta on tavanomaisin hoitomuoto, jossa pehmeisiin kudoksiin kohdistetaan liikkuvaa painamista esimeriksi sivelyjen, pusertelujen, hankausta ja taputusten muodossa. Hieronnan tarkoituksena on hoitaa kehon erilaisia kiputiloja sekä lihasjännityksiä.

Kuva täältä.

Myös urheiluhieronta pohjautuu klassiseen hierontaan, mutta hieronnassa huomioidaan mm. urheilijan tai aktiivikuntoilijan harjoitusohjelmat sekä harjoittelukaudet, joiden pohjalta hieronta mukautetaan ajanjaksoon sopivaksi. Esimerkiksi peruskuntokaudella voidaan hieronnassa käyttää enemmän voimakkaampia ja muokkaavampia otteita kun taas kilpailukaudella tehdään lyhyitä, kevyempiä käsittelyitä.

Urheiluhieronnan tarkoituksena on edistää palautumista, poistaa lihasjännitystä, ennalta ehkäistä vammoja  sekä syntyneiden vammojen parantamisen edistäminen. Hierontaa voidaan käyttää myös ennen urheilusuoritusta joko ylilatautuneeseen (rentouttavia otteita ja sivelyitä, kevyitä pumppauksia) tai flegmaattiseen tilaan (ravistelut, pumppaavat sekä terävät otteet), myös ongelma-alueita voidaan käsitellä lyhyesti.

Urheiluhieronnassa käytetään paljon myös poikittaishierontaa. Toki poikittaishieronta ei ole ainoastaan ns. urheiluhierontaote, mutta hierojan erikoisammattitutkinnon vaatimuksissa ko. ote on laitettu juuri urheiluhieronnan kriteereiksi, joten tämän perusteella poikittaishieronta voitaisiin luokitella urheiluhieronta puolelle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vuoden 2023 suosituin liikkuvuushaaste

Miten siellä sujuu viime vuoden suosituin liikkuvuushaaste?