perjantai 26. toukokuuta 2023

Kesäkunto vs loppuelämäsi kunto

 


Kesä lähestyy ja vaatekerrokset alkavat vähentyä. Isot toppatakit heitetään takaisin komeron pohjalle odottamaan tulevan talven kylmiä kelejä.

Aurinko paistaa siniseltä taivaalta ja lämpötilan kohotessa hellelukemiin tekee mieli kaivaa esiin uudet bikinit. Sovittaessasi bikineitä huomaat alkavasi epäilemään pitäisikö sittenkin saada jokunen kilo tiputettua pois, että kehtaisi lähteä kavereiden kanssa rannalle.

Mieleesi tulee viime viikolla näkemäsi mainos, joka mainostaa kesäkuntoon pääsyä vain kuukaudessa. Täydellinen ratkaisu! Vai onko sittenkään…

 
Ulkonäkö myy

Kesä lähestyy ja sitä mukaan lehdet ja sosiaalinen media täyttyy artikkeleista ja mainoksista, joissa pääpaino on kesäkunnossa ja kuinka tämä voidaan saavuttaa. 

Yleensä nämä valmennukset ovat lyhyitä noin kuukauden mittaisia tehospurtteja, joiden tarkoituksena on tiukalla aikataululla mahdollisimman paljon kiloja pois. Näitä valmennuksia myydään myös lähes poikkeuksetta ulkonäkö edellä.

Älä käsitä väärin, en tarkoita etteikö painonpudotus olisi hyvä asia mutta se mitenkä liikunta- ja hyvinvointiala useimmiten tuo kesän lähestyessä esille on asia, jonka haluaisin nähdä muuttuvan.


Miksi haluaisit olla hyvässä kunnossa vain kesällä? Miksi et haluaisi voida hyvin, olla energinen ja tuntea ylpeyttä kehostasi ja siihen mihin se pystyy esimerkiksi lenkkipoluilla tai punttisalilla?

 

Sano ei pikadieeteille

Valmentajana haluan tarjota asiakkaille avaimet kohti pysyviä muutoksia, minkä takia pikadieetit matalalla kalorimäärällä eivät ole se asia, joiden puolesta näet minun puhuvan.

Onhan se toki innostavaa, kun lyhyessä ajassa painoa voi saada useita kiloja alas, mutta useimmiten nämä muutokset eivät valitettavasti ole pysyviä. Ehkäpä ne kestävät sen kesän yli, mutta syksyllä kesälle saavutettu kesäkunto on taas tiessään. Ja useimmiten sama painonpudotusrumba on edessä seuraavan vuoden keväällä.

 
Hyvinvointi ulkonäön edelle

Fiksun treenaamisen lisäksi asia, jossa haluaisin nähdä muutosta liikunta-alalla, on ulkonäkökeskeisyyden muuttumisen hyvinvointia korostavaksi.

Eihän kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista puhuminen tietenkään ole yhtä hohdokasta kuin timmin pyykkilautavatsan esittely pikku-pikku-bikineissä, mutta loppupeleissä ratkaisevaa on se, arvotatko enemmän hyvinvointiasi vai ulkonäköäsi?

 
Treenaa loppuelämäsi kuntoa varten

Sen sijaan, että keskitymme tavoittelemaan vuosittain hetkellistä kesäkuntoa, meidän tulisi tehdä valintoja loppuelämämme kunnon eteen. Tässä muutama vinkki liittyen kolmeen hyvinvoinnin peruspilariin: liikuntaan, ravintoon ja lepoon.


1. Löydä sinulle mieluinen tapa liikkua

Liikunta on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa. Lajeja ja muotoja on vaikka kuinka paljon, ja tärkeää on löytää itselleen sopiva laji, jonka myötä kokee liikunnan iloa.

On myös tärkeää huomioida kunnon eri osa-alueet, minkä takia liikuntaa kannattaa harrastaa monipuolisesti kehittäen niin lihaskuntoa kuin myös kestävyyskuntoa. Kehonhuoltoa unohtamatta ;)

2. Syö terveellisesti, mutta sallivasti

Ravinnolla on suuri merkitys hyvinvoinnissamme. Ruokaillessa kannattaa panostaa laadukkaisiin raaka-aineisiin sekä monipuolisuuteen. Vaikka tavoitteenasi olisi pudottaa useampikin kilo, ei se tarkoita, että sinun pitäisi viettää loppuelämäsi syöden kanaa ja riisiä.

Kielletty omena houkuttaa aina enemmän kuin sallittu herkku, minkä takia liiallisia rajoituksia kannattaa välttää ja keskittyä sen sijaan sallivampaan syömiseen. Kun pohja on kunnossa, pystyt hyvin silloin tällöin nauttimaan myös herkuista.

 

3. Panosta palautumiseen

Liikunnan ja ravinnon lisäksi meidän tulee huolehtia myös palautumisesta. Varmista, että saat riittävästi laadukasta unta, pyri hallitsemaan stressitasojasi, tee itsellesi mieluisia ja rentouttavia asioita arjen huiskeessa.


Mitä ajatuksia siellä heräilee?


PS: Jos haluat lähteä kulkemaan yhdessä kohti loppuelämäsi kuntoa, varaa veloitukseton konsultaatioaika ja jutellaan asiasta tee- tai kahvikupposen ääressä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näin kohotat peruskuntoasi spurteilla 🏃‍♀️

  Haluaisitko parantaa kestävyyskuntoasi, mutta sykkeiden pitäminen riittävän alhaalla on haastavaa? Tai ehkäpä vielä ajattelet, että parant...