maanantai 3. huhtikuuta 2017

Tuotearvostelussa Color4Caren verenpainemittari

*Juttu on tehty yhteistyössä yrityksen Color4Caren kanssa.


Viime viikon loppupuolella posti toi mukanaan pienen paketin, joka kätki sisälleen violettiin laukkuun pakatun verenpainemittarin. Sain jokin aika sitten yhteistyökyselyä Color4Care nimiseltä yritykseltä, joka tarjoaa hoitoalalle iloa ja väriä mm. värikkäiden työvaatteiden ja työvälineiden muodossa. Yrityksen valikoimiin kuuluu laaja valikoima erilaisia hoitoalan työvälineitä kuten stetoskooppeja, henkilökorttipidikkeitä sekä juuri kokeiluun saamani verenpainemittari. Tämän lisäksi valikoimasta löytyy myös tuotteita heille, jotka eivät työskentele hoitoalalla: tukisukkia, arkivaatteita kuin myös julisteitakin.

Kohonnut verenpaine on yksi suurimmista riskitekijöistä, minkä takia jokaisen tulisi säännöllisin väliajoin mittauttaa omat paineensa, varsinkin jos verenpaine ylittää normaalinrajan.. Mitä verenpaineella tarkoitetaan, ja mikä on puolestaan normaali ja ihanne raja verenpaineelle?

Verenpaine
Verenpaineella tarkoitetaan valtimoissa vallitsevaa painetta, joka syntyy sydämen supistumisen yhteydessä, kun verta pumpataan valtimoihin. Verenpaineen tilapäinen vaihtelu on normaalia; verenpaine kohoaa hetkellisesti mm. silloin kun ihminen urheilee tai jännittää. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine puolestaan on haitallista, sillä se vaurioittaa verisuonia ja sydänlihasta.
Kohonnut verenpaine on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista riskitekijästä, joka vaikuttaa vähentävästi terveiden elinvuosien määrään. Vain joka viidennellä suomalaisella verenpaine on ihanteellisella tasolla, mikä kielii ongelman vakavuudesta.

Verenpainearvot
Verenpaineenarvoista puhuttaessa käytetään termejä yläpaine ja alapaine. Mittayksikkönä käytetään mmHg:tä eli elohopeamillimetriä. Yläpaine (systolinen verenpaine) kuvaa painetta sydämen supistuessa, ja on luvultaan isompi kuin alapaine. Diastolinen verenpaine eli alapaine puolestaan kuvaa painetta sydämen lepovaiheen aikana.
Ihanneverenpaine: alle 120 / 80 mmHg
Normaali verenpaine: 120-129 / 80-84 mmHg
Tyydyttävä verenpaine: 130–139 / 85–89 mmHg
Kohonnut verenpaine: yli 140 / 90 mmHg

Yleiset ohjeistukset verenpaineen mittaamiseen
Ennen verenpaineen mittaamista olisi hyvä välttää runsasta syömistä sekä liikuntaa. Myös kofeiinipitoisia juomia ja tupakkaa tulisi välttää noin tunti ennen mittausta.

Aseta mansetti olkavarteen ja istu rauhassa viiden minuutin ajan ennen mittaamista. Oikeakätisen on helpompi asettaa mansetti vasempaan olkavarteen ja päinvastoin.

Mansetin reuna noin 2-3 cm kyynärpään yläpuolella ja merkki olkavarren valtimon päällä.

Ensimmäisen mittauksen jälkeen tulee odottaa 1-2 minuuttia ennen uusinta mittausta. Kirjaa molemmat tulokset ylös.

Suositeltavia ajankohtia verenpaineen mittaamiselle on aamulla klo 6-9 välillä sekä illalla 18-21 välillä.




Kyseessä on siis manuaalinen verenpainemittari, joista itselläni ei kovin suurta kokemusta ole. Itse mittari on kevyt ja pienikokoinen, minkä takia se on helppo kuljettaa mukana. Verenpainemittaria on saatavilla viittä eri väriä, joten valikoimaa riittää. Ohjekirjasta löytyi englanniksi selkeät ohjeet mittarin käyttöön, mutta suomenkieliset ohjeistukset olisivat olleet plussaa.
Itselleen mansetin asettaminen ja kiristäminen oli tietysti hieman haastavampaa, mutta toisen käsivarteen mansetin asettaminen oli helppoa. Ja ainakin meidän perheessä mittariston mukana tuleva mansetti oli sopivan kokoinen. Painetta sai laskettua helposti, mikä teki mittarin käytöstä helppoa.

Koska mittari on manuaalinen, tarvitaan sen käyttöön myös stetoskooppi, jotta verenpaineen lukemat saadaan selville. Tästä syystä manuaalinen verenpainemittari ei ole kaikille paras vaihtoehto; vaikka mittarin muu käyttö onkin helppoa, vaatii oikeiden äänten havaitseminen mittaustilanteessa harjaantumista, minkä takia kyseinen tuote soveltuu parhaiten ammatti-ihmisten käyttöön.


Plussat ja miinukset

+ pieni kokoinen
+ kevyt
+ selkeälukuinen mitta-asteikko
+ helppokäyttöinen
+ väri valikoima

- stetoskoopin tarve, joten ei  sovellu kaikille
- ei suomenkielisiä ohjeita



Lähteet:
Käypähoito


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvää Joulua

Nyt on aika hengähtää, nauttia joulun tunnelmasta ja viettää hetkiä rakkaiden ihmisten kanssa. Jätä kiire taakse ja suo itsellesi lepoa ja ...