perjantai 21. huhtikuuta 2017

Heraproteiinin lyhyt oppimääräKauppojen hyllyiltä löytyy monia erilaisia proteiinijauheita, joissa vilisevät mm. sanat hera, kaseiini ja isolaatti sekä konsentraatti. Miten nämä tuotteet eroavat toisistaan?

Proteiinijauheista voidaan erottaa kaksi eri ryhmää: kokonaiset ja esipilkotut proteiinit. Kokonaisiin proteiineihin kuuluvat mm. maidon kaseiini- ja heraproteiini. Esipilkotuista proteiineista käytetään myös nimitystä proteiinihydrolysaatit.

Maito sisältää noin 3,3 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden, ja se sisältää erilaisia proteiineja: noin 20 % on heraa ja loppuosa kaseiinia. Juustonvalmistuksessa käytetyn saostuksen avulla pystytään kaseiinista erottamaan hera, joka on saostamisen jälkeen kirkkaassa nestemäisessä muodossa.

Kun heraa tiivistetään erilaisten suodatus- ja haihdutusmenetelmien avulla, saadaan aikaan jauhemaista heraproteiini-konsentraattia. Tässä muodossa hera sisältää proteiinin lisäksi jonkin verran laktoosia ja rasvaa.  Proteiinipitoisuus on keskimäärin noin 70-80%.

Heraproteiini-isolaatissa herasta on poistettu suurin osa laktoosista sekä rasvasta, ja näin jäljelle jää suurimmaksi osaksi vain proteiinia. Pitoisuus isolaateissa voi olla yli 90 %. Heran isolaatti muoto voidaan jalostaa eteenpäin hydrolysoinnin avulla. Hydrolysoinnissa proteiinia esipilkotaan lyhemmiksi ketjuiksi, ja syntynyttä tuotetta kutsutaan proteiinihydrolysaatiksi. Tässä muodossa oleva proteiini imeytyy kaikista nopeiten.


Kaseiinin ja heran imeytymiserot

Heraproteiinin etuna on sen nopeampi imeytyminen, sillä se ei paakkuunnu kaseiinin tavoin vatsan happamissa olosuhteissa. Erityisesti perusvoima kaudella heraproteiinin käyttö palautusjuomassa on fiksua, sillä tällöin treenissä rasitetut lihakset saavat nopeasti ravinteita palautumiseen ja korjausvaiheeseen. Kaseiini puolestaan imeytyy hieman hitaammin, minkä puolesta se sopii oivallisesti katkaisemaan pitkiä ruokailuvälejä esim. välipalan muodossa.


Tutustu myös kasviproteiineihin

Kannattaa tutustua myös muihin proteiinijauhe vaihtoehtoihin kuten hamppu-, riisi- tai herneproteiineihin.  Heraproteiini on erityisesti silloin hyvä vaihtoehto, kun harjoitteet ovat raskaita, lihasmassaa kehittäviä treenejä. Muina kausina suosittelen kokeilemaan myös kasvipohjaisia proteiinijauheita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neljä liikettä ylävartalolle

Tämä kehonhuoltoharjoitus on kohdistettu tukemaan ylävartalon liikkuvuutta ja hyvinvointia. Näiden liikkeiden avulla kohdistat venytystä mm....