sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Näin teet pitäviä uudenvuodenlupauksia + työkirja motivaation löytämiseen

Aikaisemmassa postauksessa käsittelimme uudenvuodenlupauksia sekä esteitä, jotka yleensä vesittävät meidän hyvät aikeet. Tänään puramme näitä esteitä, jotta sinä pystyisit toteuttamaan omat lupauksesi ja tavoitteesi.






1. Tee pieniä kertamuutoksia

 

Ensimmäisessä osassa käsittelimme sitä, kuinka haluamme saada kaiken nyt-heti; mopolla moottoritielle lähtemisen sijaan, lähde tekemään muutoksia pienissä osissa.  Muutosten tekemisestä on tehty tutkimuksia, joiden mukaan yhden asian muuttaminen kerralla takasi yli 80 % mahdollisuuden onnistua. Mitä enemmän asioita muutettiin kerralla, sitä pienemmäksi prosenttimäärä tipahti: kolmen asian muuttaminen yhtä aikaa pienensi onnistumisprosentin 30 % tuntumaan!

Esimerkiksi jos haluat selkeää muutosta ruokavalioosi, älä lähde muuttamaan kertaheitolla koko ruokavaliotasi. Parempi lähestymistapa on lähteä lisäämään hyviä elementtejä yksi asia kerrallaan. Näin keskityt yhteen muutokseen kerrallaan ja on huomattavasti todennäköisempää, että saat tehtyä pysyvämpiä muutoksia ruokailuihisi. Samalla vältyt myös suurten muutosten aiheuttamalta stressiltä, joka jo itsessään voi sabotoida yritystäsi.


2. Aika ja mitattavuus

Joskus tavoitteet voivat jäädä liian avonaisiksi tehdessämme ns. ympäripyöreitä lupauksia kuten haluan parantaa kuntoani tai haluan tiputtaa painoa. Tällaisesta tavoitteesta ei kuitenkaan käy ilmi, millä tavalla haluat parantaa kuntoasi tai kuinka paljon haluat saada painoa tiputettua, minkä takia kehittymistä on hankala mitata.

 

Aseta tavoitteesi mieluummin näin:


Haluan pystyä juoksemaan 5 kilometriä yhtä matkaa.

Haluan pystyä nostamaan maasta 1.5 kertaa oman kehonpainoni verran.

Haluan laihtua 10 kiloa vuoden aikana.


Edellä mainitut tavoitteet ovat mitattavia esim. juostun matkan tai nostetun painon perusteella. Viimeinen esimerkki on kaikista paras sillä siinä on nostettu esiin aikamääre, jonka aikana haluttu kilomäärä (10 kg) halutaan tiputtaa.

Kun sinulla on selkeät tavoitteet, on myös välietappien asettaminen helpompaa (välietapeista voit lukea alempaa). 


3. Oikeat syyt

 

Kun mietit tulevaa vuotta, ja sitä minkälaisia ajatuksia se herättää tavoitteiden suhteen, kirjoita tavoitteet ensimmäisenä paperille. Tämän jälkeen haluan sinun miettivän MIKSI haluat saavuttaa/toteuttaa paperilla lukevat asiat. Jos kirjoitit "haluan laihtua 20 kiloa", mieti syvällisemmin miksi haluat laihtua. Haluatko tuntea olosi energisemmäksi vai haluatko kenties vähentää ylipainosta johtuvia polvikipuja?

Esimerkki. Haluan saada sixpackin -> Haluan vahvistaa keskivartaloani, jotta se tukee selkäni hyvinvointia.

Kirjoita jokaiseen lupaukseen/tavoitteeseen 3-5 syytä miksi haluat tämän toteutuvan. Syvälliset syyt motivoivat meitä jatkamaan matkaamme myös niinä hetkinä, jolloin haluaisimme antaa periksi. Jos et löydä todellisia syitä, on hyvin todennäköistä, ettei lupaus ole riittävän motivoiva, jotta jaksaisit pitää siitä kiinni.


Esimerkki Miksi-harjoituksesta.

Päätavoite: Haluan vahvistaa keskivartaloani.

Miksi haluat vahvistaa keskivartaloasi?

...jotta se tukee selkäni hyvinvointia. 

Miksi haluat tukea selkäsi hyvinvointia...?

... jotta selkäni ei olisi enää kipeä.

Miksi haluat, ettei selkäsi ole enää kipeä?

... jotta voisin palata vanhan harrastukseni pariin.

Miksi haluat palata vanhan harrastuksen pariin?

... jotta voisin parantaa kuntoani ja tuntea liikunnan iloa.


Jokainen miksi kysymys laittaa sinut pohtimaan päätavoitettasi entistä syvällisemmin, mikä johdattelee sinut todellisten motiiviesi pariin.




4. Välietapit

Jos edessäsi on pitkä matka esimerkiksi kehonkoostumuksen muuttamisen tai liikuntasuorituksen suhteen, pura päätavoitteesi välietappeihin. Välietappien avulla tavoite on helpompi pilkkoa pieniin osiin, joiden saavuttaminen ruokkii itseluottamustasi sekä onnistumisentunnetta matkasi aikana. Varsinkin suurissa painonpudotuksissa tie voi välillä käydä kivikkoiseksi, ja jos katseet pysyvät koko ajan vain kaukana päätavoitteessa, emme osaa iloita jo tähän asti kulkemastamme matkasta.

 

Esimerkki. Tavoitteenasi on pystyä juoksemaan 5 kilometriä yhtä matkaa. Tee ensimmäinen välietappi esim. 500 – 1 000 metrin matkalle. Kun pystyt juoksemaan kyseisen matkan yhtäjaksoisesti, voit siirtyä seuraavaan tavoitteeseen, joka on esim. 1 500 – 2 000 metriä. Jatka näin kunnes olet saavuttanut tavoitteesi.






ILMAINEN MINIKURSSI MOTIVAATION LÖYTÄMISEEN

Tein kuuden päivän mittaisen minikurssin, jonka tehtävät auttavat löytämään tien motiivien villissä viidakossa. Todelliset motiivisi-minikurssin avulla pääset miettimään niitä tekijöitä ja arvoja, jotka vaikuttavat sinuun ja sinun matkaasi kohti hyvinvointia. Osaa minikurssin tehtävistä käytän myös  omien asiakkaideni kanssa aina ennen valmennuksen aloittamista, ja tarpeen vaatiessa palaamme takaisin tähän tehtävään. 



2 kommenttia:

  1. Tuo pienissä pasloissa eteneminen on varmasti kannattavaa. Jos yrittää kerralaa liikoja, tulee jossain vaiheessa totaalinen "en mä jaksa enää"-fiilis, kun tulokset eivät lähde oikeaan suuntaan. Lisäksi suosittelen kaveria mukaan, koska silloin on vaikeampi keksiä itselleen selityksiä poissaoloon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa olet ihan oikeassa. Helposti alussa aina sitä intoa riittää vaikka muille jaettavaksi, mutta siinä rytäkässä helposti ylikuormittaa itsensä ja kääntää homman itseään vastaan.

      Ja kaverin kanssa sovitut treffit vaikka lenkkipolulle tai salille ovat ihan mahtava keino välttää kotiin jääminen :)

      Poista

Boostia kevääseen pienryhmästä 🔥

  Kevät Boost-pienryhmävalmennus on tarkoitettu sinulle, joka haluat.. ✅ kehittää kuntoasi toiminnallisella treenillä ✅ nauttia monipuolises...