torstai 10. tammikuuta 2019

Miksi uudenvuodenlupausten pitäminen yleensä epäonnistuu




Uusi vuosi on jälleen vaihtunut. Kun aikaa katsoo taaksepäin, tuntuu vuosien vierähtävän hirmuisella vauhdilla ohi. Vuoden alku on yleinen ajankohta, jolloin päätetään aloittaa "se uusi elämä" liikuntaharrastuksineen sekä mahdollisesti jopa tiukalla dieetillä. Teitkö sinä viime vuodelle itsellesi lupauksia? Saitko pidettyä näistä lupauksista kiinni, vai lyssähtikö alkuvuoden innostus jossain vaiheessa kevään ja kesän lähestyessä?

Hyvin yleistä on, että alkuhuuman jälkeen lipsumme kuin salakavalasti takaisin vanhoihin tapoihin. Tämän huomaa hyvin myös kuntosaleilla; alkuvuoden yleisöryntäys alkaa olla historiaa helmi-maaliskuun vaihteessa. Miksi näin sitten on, miksi uudenvuodenlupausten pitäminen on niin hankalaa? Pureudutaan seuraavaksi muutamaan yleisimpään kompastuskiveen.




1. Haluat tuloksia heti

Nykypäivänä elämme on erittäin usein hyvin hektistä, ja haluaisimmekin kaiken tapahtuvan nyt-heti sormia napsauttamalla. Varsinkin hyvinvointiin liittyviä tuloksia halutaan tapahtuvan nopeasti; haluamme laihtua kymmenen kiloa parissa kuukaudessa, haluamme osallistua ensimmäiselle maratonille heti juoksuharrastuksen alussa tai haluamme oppia kävelemään käsillämme ennen kuin edes hallitsemme käsilläseisonnan perusteita.

Uuden harrastuksen aloittaminen on aina mielenkiintoista ja ensimetreillä vallitseva alkuinnostus houkuttelee meitä treenaamaan jatkuvasti, jotta tuloksia syntyisi mahdollisimman pian. Valitettavan usein liiallinen alkuinnostus koituu monen harrastuksen kohtaloksi. Alkuinnostuksen myötä hakeudumme salille tai lenkkipolulle lähes päivittäin, ja yleensä treenien intensiteetti on varsin kovaa treenistä toiseen. Tämä johtuu pitkälti ajatuksesta, että mitä kovemmin treenaamme sitä nopeammin saamme tuloksia. Pian huomaamme, että lihakset ovat vielä monen päivä jälkeenkin kipeänä edellisestä treeneistä, vuosia sitten oireillut polvi on alkanut taas kenkkuamaan ja pian kohtisohva alkaa vetää puoleensa entistä enemmän.

Vaikka alkuinnostus saa meidät liikkeelle, se voi myös ääritapauksessa viedä meidät ojasta allikkoon: treenaamme päivittäin emmekä anna kropalle sen tarvitsemaa lepoa, jotta kroppa pystyisi palautumaan JA vahvistumaan fyysisestä sekä henkisestä rasituksesta/stressistä. Onkin tärkeää muistaa, että itse kehittyminen tapahtuu levossa.


2. Tavoitteesi eivät palvele sinun todellista tarvetta

Lupauksia tehdessämme saatamme helposti sortua tekemään vain "pinnallisia" lupauksia. Voi olla, että lähtökohtasi lupauksen tekemiseen on tullut esimerkiksi kaverisi lausahduksesta tai pinnalla olevasta ilmiöstä. Jos tavoitteet eivät todella kosketa sinua, on hyvin todennäköistä, ettei lupaus päivittäisestä meditaatiosta tai maratonin juoksemisesta tulevan vuoden aikana toteudu.


 


3. Epärealistiset tavoitteet

Se, että päätät tiputtaa painoja vuoden aikana oman terveytesi takia, on hieno ja kannattava tavoite! Mutta jos haukkaat kerralla liian suuren palan asettaen tavoitteeksi laihtua kymmeniä kiloja lyhyessä ajassa, ei tavoitteesi ole realistinen. Epärealistiset tavoitteet saavat meidät viemään asioita äärimmilleen (esim. kaloreiden radikaali vähentäminen ja liikuntamäärän kasvattaminen liiallisuuksiin), ja tiukan aikataulun tuoma stressi pistää entisestään kapuloita rattaisiin viimeistään siinä vaiheessa, kun laihtuminen ei tapahdu itselleen mieleisen aikajanan mukaisesti.



Kuinka uudenvuodenlupauksia sitten tulisi asettaa, jotta ne kestäisivät alkumetrejä pidemmälle? Siihen palaamme tulevan postauksen merkeissä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Syyskuun liike: Alaspäin katsova koira combo

Oletko valmis nappaamaan syyskuussa alkulämmittelyysi uuden liikkeen? Esittelen seuraavaksi syyskuun liikkeen – Alaspäin katsova koira-comb...