tiistai 11. lokakuuta 2022

Faskia tarvitsee dynaamista, pumppaavaa liikettä – 4 x liike takaketjulle

Vaikka kehossamme ei ole yhtä yksittäistä lihasta, joka pystyisi yhdistämään esimerkiksi vartalomme takaosan yhdeksi isoksi lihakseksi, on kehossamme kuitenkin jotain muuta, joka muodostaa suuria kokonaisuuksia kehossamme.

Tämä ”jokin muu” on faskia eli sidekudoskalvo, jota on kaikkialla kehossamme. Ja kun sanon kaikkialla, tarkoitan sitä kirjaimellisesti. Kehoamme ympäröi kaksi faskiakerrosta, ja faskiaa löytyykin mm. lihaksista, sydämen ja sisäelinten ympärillä sekä hermostosta.


Faskia tarvitsee dynaamista, pumppaavaa liikettä

Kudoksemme tarvitsevat liikettä ja pitkä paikallaan olo saa kudoksemme ”jähmettymään”. Faskiakerrosten tulisi liukua suhteessa toisiinsa, mutta liikkeen puute ja paikallaan olo, vähentää liukua, mikä puolestaan aiheuttaa faskian kuivumista. Faskian kuivuminen puolestaan johtaa siihen, että faskiakerrokset ”liimaantuvat” lähemmäs toisiaan heikentäen faskian joustoa.

Kun faskian jousto on heikentynyt, olemme herkempiä myös vammoille. Tämän takia tarvitsemmekin dynaamista, pumppaavaa liikettä antaaksemme faskialle sen tarvitsemaa liikettä.


Myofaskiaalinen jatkumo

Thomas Myersin mukaan kehossamme on erilaisia faskialinjoja, jotka kulkevat kehomme läpi eri linjauksin. Nämä linjat ovat jatkumoita, jotka ovat yhteydessä toisiinsa faskian välityksellä. AP Lindberg kuvaa linjoja eli myofaskiaalisten jatkumoiden polkuja kirjassaan seuraavanalaisesti: linjat, joita pitkin tulemme vaeltamaan pitkin toiminallista kehoamme, muodostavat ikään kuin polkuja. Mitä enemmän noita polkuja käytetään, sitä selvemmiksi ja voimakkaammaksi ne käyvät kehossamme, aivan kuten polut metsässäkin.

 

Pinnallinen takalinja


Tänään käsittelyssä on pinnallinen takalinja, joka kulkee jalkapohjan, pohkeen, takareiden, pakaran ja selän kautta aina kulmakarvoihin asti. Kuten alussa sanoin, kehossamme ei ole yhtä yksittäistä lihasta, joka pystyisi yhdistämään kehomme takaosan, mutta faskian kautta muodostuu yhtenäinen linja aina jalkapohjasta kulmakarvoihin asti.

 

Pinnallisen takalinjan tehtävät:
- kehon pystyasennon tukeminen
- etukumaraan painumisen ehkäiseminen
- pääasialliset tehtävät: kehon ojentautuminen ja yliojentautuminen

 

Liikkuvuutta takalinjalle


Videolla näytän neljä erilaista dynaamista liikettä, jotka kohdistuvat pinnalliseen takalinjaan. Tee liikkeet oman hengityksen tahdissa: uloshengitys vie venytykseen, ja sisäänhengitys palauttaa. Pidä liike rentona.


        


Voit katso videon tästä.

Lähteet:
Anatomy Trains, Thomas W. Mayers, 2009
Täsmäliike, Ari-Pekka Lindberg, 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Boostia kevääseen pienryhmästä 🔥

  Kevät Boost-pienryhmävalmennus on tarkoitettu sinulle, joka haluat.. ✅ kehittää kuntoasi toiminnallisella treenillä ✅ nauttia monipuolises...