tiistai 21. syyskuuta 2021

Kolme vinkkiä puolierojen selättämiseen

Olemme aikaisemmissa kirjoituksissa puhuneet siitä (osa 1, osa 2), kuinka keho voi mennä epätasapainoon jo ihan normaaleista arjessa tapahtuvasta aktiivisuudesta; puhumattakaan siitä mitä toispuoleinen rasitus kehossamme saa aikaiseksi. Epätasapainossa oleva keho on alttiimpi loukkaantumisille eikä se ole yhtä suorituskykyinen tai ryhdikäs kuin tasapainoinen keho. Tulisiko meidän tavoitella täydellistä tasapainoa? Ei toki, tavoitteena on kivuton, tasapainoinen ja toimintakykyinen keho, mikä on mahdollista silloin kun keho on tasapainoinen. Seuraavaksi annan sinulle kolme vinkkiä, joiden avulla voit selättää puolierot.

 

Selvitä testaamalla kehosi puolierot

Urheilijalla epätasapainoinen keho voi heijastua suoraan heikentyneenä suorituskykynä tai loukkaantumisina, kun vastaavasti Perus-Pirkon arki voi olla täynnä erilaisia jumeja mm. niska-hartiaseudulla tai lantion alueella. Aina puolierojja ei edes itse havaitse, kunnes asiaan perehdytään tarkemmin esim. valmentajan kanssa. Tästä on hyvä esimerkki menneeltä kesältä: olimme asiakkaan kanssa treenaamassa salilla näytetunnin merkeissä, ja alkulämmittelyn aikana paljastui selkeä puoliero olkapään liikkuvuudessa, mihin asiakas ei ollut itse aikaisemmin edes kiinnittänyt huomiota. Kun puoliero oli havaittu jo hyvissä ajoin treenin alussa, pystyimme huomioimaan nämä asiat myös treenin harjoitteissa.

Lähtötilanteen selvittäminen testien avulla nousee tärkeäksi elementiksi, kun halumme saada selville missä kunnossa kehomme on tällä hetkellä. Osa saattaa säikähtää kuntotesti sanaa, mutta omissa valmennuksissa olen painottanut testaamista erityisesti juuri liikkuvuuden kartoittamiseen. Liikkuvuuden lisäksi mukana on toki myös testaamista kestävyyden ja lihaskunnon suhteen, mutta tarkoituksena ei ole saada asiakasta henkihieveriin heti ensimmäisellä tapaamisella, vaan kartoittaa lähtökohdat tulevaa valmennusta varten. Uusinta testien avulla myös kehityksen seuraaminen on helppoa.


Täsmälääkettä heikoille lenkeille huoltavanharjoituksen avulla

Testeistä saammekin loistavan aasinsillan huoltaville harjoituksille. Kun kehon mahdolliset puolierot ja heikot lenkit on saatu selvitetty, on aika lähteä työstämään kyseisiä ongelmakohtia. Tulosten perusteella alkulämmittelyohjelma koostetaan siten, että erityisesti heikot lenkit on huomioitu niin liikkuvuuden kuin tukilihasten näkökulmasta (toki muutkin osa-alueet huomioidaan, jotta lämmittelystä saadaan mahdollisimman kokonaisvaltainen, mutta erityishuomio on siis ongelmakohdissa). Näin tulemme tekemään huoltavanharjoituksen aina ennen treeniä, mikä auttaa matkallamme kohti tasapainoisempaa kehoa; ja samalla tietenkin valmistelemme kehoa tulevaa treeniä varten. Kaksi kärpästä samalla iskulla, näppärää eikö vain :)


Tasapainoinen keho tarvitsee liikkuvuutta

Yksi tärkeä elementti kohti tasapainoista kehoa on liikkuvuus. Mutta minkälaista liikkuvuusharjoittelua meidän tulisi sitten tehdä, jotta saamme haluttuja tuloksia?
Kehossamme on kaikkialla lihaskalvoa, joka koostuu sidekudoksesta, kyseinen kalvo yhdistää meidän koko vartalomme yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Lihaskalvoa löytyy niin sisäelinten ympäriltä, lihaksista sekä luista. Jotta kehon sidekudokset pysyvät liikkuvina, tarvitaan tähän aktiivista, dynaamista venyttelyä. 

Mitä tapahtuu, jos emme huolehdi kalvojen riittävästä liu'usta toisiinsa nähden? Kun liukuominaisuudet heikentyvät, alkavat rakenteet liimaantua toisiinsa kiinni aiheuttaen ongelmia liikkuvuuteen. Erityisesti pitkä paikallaan olo ja raskas harjoittelu yhdistettynä riittämättömään palautumiseen heikentävät kalvojen liukumisominaisuuksia.  Tauottamalla paikallasi oloa (pyri pääsemään liikkeelle edes kerran tunnissa, jos mahdollista niin nouse tuolilta ylös/liikuttele kehoasi jopa puolen tunnin välein) ja huolehtimalla riittävästä palautumisesta ovat kaksi hyvää vinkkiä, jotka kannattaa ottaa käyttöön omassa arjessa nyt saman tien.

Jos kaipaat vinkkejä dynaamiseen venyttelyyn, niin tutustu tästä Toiminnalliseen alkulämmittely-oppaaseen, joka pitää sisällään yhdeksän dynaamista liikettä, joiden avulla mm. parannat kyykkysi liikkuvuutta.Haluatko saada kehostasi tasapainoisen, suorituskykyisen ja jumittoman? Hyödynnä veloitukseton konsultaatioaika, jonka aikana käymme läpi nykyistä tilannettasi, kartoitamme taustatekijöitä sekä tietenkin juttelemme tarkemmin tavoitteestasi sekä siitä mitä odotat ja toivot valmennukselta. Samalla saat ajatuksen siitä, minkälaisilla askeleilla ja työkaluilla sinun matkasi kohti tavoitettasi tulee kulkemaan valmennuksen aikana. Lue lisää ja varaa oma-aikasi!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

3. Lonkankoukistajan venytys rullalla

Kokeile tätä rullan kanssa tehtävää liikettä seuraavan kerran, kun haluat avata lonkankoukistajia. Vinkit - aseta rulla lantion alle, ei...