lauantai 21. lokakuuta 2023

Nämä neljä asiaa selkäkivut opettivat minulle

 



Oma kamppailu selän kanssa alkoi reilu 10 vuotta sitten, kun huomasin vuoden 2010 keväällä pidempijaksoisia kipujaksoja alaselässä. Lopulta kipu oli päivittäin läsnä yli puolivuotta – toisina päivinä pahempana, toisina taas lievempänä.

Kun katsoo ajassa taaksepäin, voi todeta, ettei nuoruusiän treenaaminen todellakaan ollut kovin fiksua. Pää kolmantena jalkana menemistä, treeni ei ollut mistään kotoisin, jos siinä ei tullut hiki ja milloin mikäkin paikka oli rempallaan…

Onneksi nuo ajat ovat takanapäin ja niistä on otettu oppia sen kuuluisan kantapään kautta. Mitä omat selkäkivut sitten opettivat itselleni?

 

1. Luopuminen ”No pain, No gain”-ajattelusta

Varmasti tuttu lausahdus monelle, ja tällä mentaliteetilla itsekin painoin menemään pitkän aikaan. Hyvänä esimerkkinä on yläasteen juoksukoe, johon osallistuin syömällä aamulla Buranaa, jotta voisin polvikivuiltani osallistua kokeeseen, vaikka todellisuudessa juoksu ei todellakaan ollut se oma juttu.

Kipuja ja särkyjä oli milloin missäkin (Facebook muistuttelee myös yli 10 vuoden takaisilla päivityksillä ajoittain näistä ajoista). Selän oireilu sai lopulta ajatusmaailman kääntymään kuitenkin toiseen suuntaan ja miettimään asioita toiselta kantilta.

 

2. Kehonviestien kuuntelu

Toinen opetus menee yksiin ensimmäisen opin kanssa; nykypäivänä osaan huomioida kehon antamia tuntemuksia selvästi paremmin sekä tarpeen vaatiessa jättää treenit tekemättä, mikäli se tuntuu oikeammalta vaihtoehdolta.

 

3.  Opin arvostamaan myös kevyempää tekemistä

Ennen selkäkipuja en juurikaan jaksanut panostaa asiaan nimeltä kehonhuolto tai liikkuvuus. Alkulämmittelyt hoidettiin ”hetki juoksumatolla ja sitten täysillä tekemään” – tyylillä ja kehonhuoltoharjoitukset olivat ihan turhia, koska eihän niissä tullut edes hiki.

Nykypäivänä osaan arvostaa myös kevyempiä treenejä ja tiedän, että niille on myös oma paikkansa.

 

4.  Pohja valmennusfilosofialle

Omat kokemukset ja itse tehdyt virheet ovat luoneet pohjaa sille tyylille, jolla haluan omia valmennettavia valmentaa. Omien kokemusten kautta pystyn hyvin ymmärtämään heitä, jotka sanovat ”että aina pitää mennä täysillä”, ja tavoitteena onkin saada ihmisiä ymmärtämään fiksun harjoittelun salat, joiden avulla pystymme treenaamaan järkevästi ja kehittävästi sekä pitämään tasapainon kovien ja kevyiden treenien välillä.

 

PS: Jos haluat nähdä omat suosikkiliikkeeni selän hyvinvointiin, lataa ilmainen opas täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haasta keskivartalosi näiden kolmen TRX-liikkeiden avulla

Kyllästyttääkö perinteiset vuorikiipeilijät? Jos kaipaat lisähaastetta omaan keskivartalotreeniisi, niin tsekkaa nämä kolme TRX:n avulla teh...