torstai 26. maaliskuuta 2020

Immuniteetti eli elimistön vastustuskyky

Immuniteetti eli elimistön vastustuskyky on noussut kuluneiden viikkojen aikana entistä enemmän pinnalle. Korona on mullistanut maailman menoa ja tuonut mukanaan huolta, surua ja stressiä. Immuniteettiin lasketaan kehon suojaus- ja puolustusjärjestelmät infektioita vastaan. Kehon tulisi pystyä suojautumaan erilaisilta taudinaiheuttajilta kuten viruksilta ja bakteereilta.

Vastustuskyky voidaan jakaa kahteen osaan: synnynnäiseen ja hankittuun. Molemmat työskentelevät yhdessä suojellakseen kehoamme. Miten voit huolehtia omasta vastustuskyvystäsi? Vastustuskyvyn kannalta on tärkeää huolehtia yleisestä hyvinvoinnista. Erityisesti tällaisena poikkeuksellisena aikana omasta hyvinvoinnista huolehtiminen korostuu! Liikunta, terveellinen ruokavalio, stressinhallinta ja riittävä lepo ovat avain asemassa.
Liikunnassa kannattaa muistaa se, että liian kovatehoinen liikunta on aina stressitekijä keholle. Joten liikunnantehojen säätäminen elämän kokonaisrasitukseen on nyt tärkeää. Jos tuntuu, että stressiä kertyy päivä päivältä yhä enemmän, ei viitenenä päivänä tehty rääkkitreeni ole se fiksuin vaihtoehto. Tällaisena aikana olisikin oivallista keskittyä erityisesti peruskunnon harjoittamiseen sekä vahvistaa tukilihaksia ja parantaa liikkuvuutta. Nämä harjoitteet ovat rasitukseltaan maltillisia, joten niitä voi mahduttaa viikkokalenteriin enemmänkin, ja ottaa höysteitä viikkokalenteriin 1-2 kovemmalla treenillä, jos vain palautuminen on balanssissa.

Ruokapuolella kannattaa kiinnittää huomiota monipuoliseen ruokaan. Tulehdusta vähentävästä ruokavaliosta kannattaa ottaa mallia. Aiheeseen liittyen jaoinkin toissa vuonna Instagramissa lukusuosituksen: Maria Borelius – Tulehdusta ehkäisevä elämäntapa.
Boreliukselta on ilmestynyt nyt uusi kirja: Bliss - Peittoa tulehdus, elä ja voi paremmin. Tätä kirjaa olen ennättänyt kuunnella vasta hetken, mutta näin alun perusteella tämäkin kirja vaikuttaa helposti lähestyttävältä :)Suosi:
- kasviksia, marjoja, hedelmiä ja juureksia
- hapatetut tuotteet kuten hapankaali, kefiiri
- kuitulisästä voi olla apua
- muista myös riittävä nesteytys

Vitamiinit

Erityisesti D-vitamiinin saannista kannattaa pitää huolta. Nyt onneksi aurinkokin on alkanut näyttäytymään enemmän taivaalla, joten näin kesää kohden mennessä ulkona oleilu antaa meille pienen annoksen D-vitamiinia. On tutkittu, että noin vartin oleilu auringossa touko-elokuussa takaisi sopivan D-vitamiiniannoksen. Aikuisille suositellaan ravintolisänä D-vitamiinia 10-20 mikrogramman päiväannoksina.

D-vitamiinin ohella C-vitamiinin saantiin on myös hyvä kiinnittää huomiota. Varsinkin stressi vaikuttaa huomattavasti C-vitamiinin tarpeeseen. Itselläni on tällä hetkellä käytössä Foodinin Acerola-jauhe, joka on erittäin C-vitamiinipitoinen.

Lisäravinteista itselläni päivittäisessä käytössä on ollut sinkki, jolla joidenkin tutkimusten mukaan voisi olla apua esim. flunssanoireiden hoidossa. Jos sinkkiä on elimistössä liian vähän, altistaa tämä alentuneelle immuniteetille. Oma suosikkini on Bertil’s Kelasinin imeskeltävät sinkit.

Suolisto

Tiesitkö, että jopa 80 % immuniteetistä sijaitsee suolistossa? Suoliston kuntoon auttaa aikaisemmin mainittu tulehdusta ehkäisevä ruokavalio, joka sisältää mm. värikkäitä kasviksia (sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka taistelevat sisäistä tulehdusta vastaan) sekä hapatettuja ruokia. Ruokavaliota voi ottaa tukemaan maitohappobakteerivalmisteita.

 Antibioottikuuri tappaa elimistömme niin pahoja kuin hyviä bakteereja. Tutkimusten mukaan yhden antibioottikuurin jälkeen voi mennä kaksikin vuotta ennen kuin elimistön bakteerikanta on täysin normalisoitunut. Tämän takia maitohappobakteereja suositellaan nautittavaksi erityisesti antibioottikuurin yhteydessä.

Unella ja levolla on myös vaikutusta immuniteettiimme. Ja tämä kohta on myös paljon liikkuvilla, ehkä se yksi helpoiten unohtuva. Tarvitsemme unta ja lepoa palautuaksemme ja vahvistuaksemme treeneistä, minkä takia hyvistä yöunista kannattaa pitää kiinni, jos haluat kehittyä! Immuniteetin näkökulmasta katsottuna huonot yöunet vaikuttavat immuniteettiin negatiivisesti.

Stressillä on valtava vaikutus immuniteettiimme. Ja näin poikkeavana aikana stressiä kertyy entistä enemmän. Edellisessä osiossa puhuimme unen ja levon merkityksestä, ja stressillä on vaikutuksia myös unenlaatuusi. Kun stressikierrokset ovat korkeat, saatat huomata, että heräilet keskellä yötä eikä unen päästä enää saa oikein kiinni. Joten nyt on oiva keino pyrkiä vähentämään turhaa stressiä. Tulen jakamaan lähipäivinä stressin taltuttamiseen erilaisia vinkkejä, joista voit poimita parhaimmat itsellesi käyttöön.

2 kommenttia:

 1. Kiitos loistavasta postauksesta! Itselläni on juuri kuvaamasi tyyppinen tilanne menossa, että heräilen yöllä usein, ja unen päästä saaminen on todella vaikeaa. Kaiken lisäksi keskisyke on korkeampi ja sykevälivaihtelu huomattavasti matalampi kuin normaalisti (mulla on Polarin kello, josta seurailen noita lukemia). Jonkinlaisesta stressistä taitaa siis olla kyse, mikä ei ole kyllä toisaalta ihmekään.

  Sen verran on onneksi jo tullut ikää ja viisautta(?!), että ymmärrän jo vähentää tällaisessa tilanteessa rasittavaa liikuntaa, ettei tilanne menisi ainakaan pahemmaksi. Mutta kaikenlaiset lisävinkit ovat ehdottoman tervetulleita, joten jään odottelemaan niitä mielenkiinnolla.

  Terveyttä sinulle! :-)

  VastaaPoista
 2. Hei Satu,
  ja kiitos kommentista!

  Oman kehon kuuntelu on hieno asia osata, ja mahtavaa kuulla, että osaat kuulostella kroppasi merkkejä. :)

  Täältä löydät vielä poiminnon omista vinkeistä stressinhallintaan: https://kuntojakeho.blogspot.com/2020/04/selata-stressi-vinkkeja.html

  Terveyttä myös sinulle!

  VastaaPoista

Vuoden 2023 suosituin liikkuvuushaaste

Miten siellä sujuu viime vuoden suosituin liikkuvuushaaste?