torstai 20. elokuuta 2015

Ravinto ennen treeniä

Tässä toiveaihe kirjoituksessa tulemme keskittymään siihen, mitä meidän kannattaisi syödä ennen treeniä ja minkälaisella aikavälillä. Seuraavassa osassa käydään läpi puolestaan treenin jälkeinen ravinto. Myös riittävä nesteytys on tärkeää, tästäkin asiasta on myöhemmin tulossa oma kirjoituksena.

Usein saatetaan ajatella, että vain treeniä edeltävällä ruoalla on merkitystä siihen kuinka treeni kulkee. Totta kai treenipäivän ateriat vaikuttavat siihen kuinka hyvin energiavarat riittävät itse treenin aikana, palautumiseen sekä tulevaan treeniin. Emme voi kuitenkaan unohtaa tosiasiaa, että myös edeltävien ja seuraavien päivien ruokailut vaikuttavat meidän harjoitteluun. Tämän takia onkin tärkeää, että pidämme kiinni säännöllisestä ateriarytmistä ja syömme laadukasta ruokaa. Näin vireystasomme ja suorituskykymme pysyvät hyvinä ja aineenvaihduntamme vilkkaana.

Mihin ajankohtaan treeniä edeltävä välipala kannattaisi ajoittaa?

Perussääntönä on hyvä pitää noin kahta tuntia ennen treeniä. Ennen voimatreeniä voidaan syödä jopa noin tuntia ennen, kun taas ennen cardiotreenejä kannattaa aikaväliä jättää hieman reilummin noin 2-3 tuntia.
Ajan lisäksi meidän täytyy huomioida myös se, mitä syömme. Liian raskas ateria, joka sisältää paljon proteiineja ja rasvaa, sulaa huomattavasti hitaammin kuin kevyempi hiilihydraattivoittoinen välipala.
Jos haluat syödä tukevamman aterian ennen treeniä, kannattaa varata reilusti aikaa ruokailun ja treeniin väliin, mielellään kolmesta tunnista eteenpäin, jotta ruoka ehtii sulaa kunnolla. Jos edellisestä ruokailusta on kulunut reilusti aikaa, saattaa kevyt välipala (mielellään nestemäisessä muodossa) olla paikallaan ennen treeniä.

Mitä sitten kannattaa syödä?

Suosi ennen treeniä kohtuullisen vähäkuituisia, vähän rasvaa sisältäviä ja hiilihydraattipitoisia ruokia, joissa on matala(hko) GI-arvo. Aterialla voi olla hieman myös hyvin sulavaa proteiinia. Näin pystytään välttymään mahdollisilta vatsaoireilta liikunnan - erityisesti cardion -  aikana. Toki herkkyys vatsaoireisiin on yksilöllistä, joten kokeilemalla löytää itselleen sopivat välipalat sekä ajankohdat niiden nauttimiseen.


Esimerkkejä

- hedelmä ja raejuustoa
- smoothie, jossa on esim. marjoja, kaurahiutaleita ja luonnonjogurttia/rahkaa
- ruisleipä kasviksilla ja leikkeleellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvää Joulua

Nyt on aika hengähtää, nauttia joulun tunnelmasta ja viettää hetkiä rakkaiden ihmisten kanssa. Jätä kiire taakse ja suo itsellesi lepoa ja ...